İçindekiler
Gümüş Gramı
Gümüş günümüzde birçok alanda kullanılan bir madendir. Gümüş takılar maliyetinden ve zamana karşı dayanıklı olmasından dolayı sıklıkla tercih edilirler. Gümüş gramı konusunda bazı araştırmalar neticesinde günün piyasa şartlarına göre bir maliyet çıkarmak mümkündür. Gümüş yaklaşık olarak MÖ 3000’li yıllara uzanan bir tarihe sahip olan, altın ve bakırdan sonra keşfedilen metallerden biridir.
Mısırlılar, Persliler ve Çinliler tarafından kullanılmıştır. Lidyalılar tarafından ise gümüş para kullanıldığı bilinir. Gümüş, simgesi AG olan beyaz ve parlak renkte olup aynı zamanda dövülebilen, ışığı çok iyi yansıtan, değerli bir metalik elementtir. Atom numarası 47 ve atom ağırlığı 107,87 gr’dır. Erime noktası ise 961,9 °C kaynama noktası 1950 °C ‘dir. Gümüş elementi asitlere ve korozyona karşı dayanıklıdır.
Gümüş gramı ise altın ve benzeri değerli madenlerden biraz daha ucuzdur. Bu açıdan da sıklıkla tercih edilebilir. Gümüş elementi ise doğada serbest ve bileşik olarak bulunabilir. Bakır, altın gibi elementlerin de yer aldığı madenler ile beraber bulunması da yaygındır. En çok rastlanan gümüş filizleri gümüştür. En çok bilinen bileşeni ise gümüş oksittir.
Gümüşün bulunduğu bileşiklerden ayrıştırılması için siyanürleme işlemi özütleme işlemi ve çinkolama gibi yöntemler kullanılmaktadır. Takı satın almak isteyen kişiler için gümüş gramı çok aranan bilgiler arasında yer alır. Gümüş gramı altın gramına göre daha uygun fiyatlı olması gibi bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden tercih edilebilir.
Gümüş Dünya Üzerinde Nerelerde Çıkarılır?
Gümüş gramı konusunun bir diğer merak edilen ve öğrenilmesi gereken konulardan biri de gümüş madenlerinin nerelerde çıkarıldığıdır.
Dünyada ise en büyük gümüş yatakları Atina ve Nevada bölgesinde bulunmaktadır. Ülkemizde ise Amasya, Balıkesir, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir ve Elazığ yörelerinde gümüş madeni işlenmek üzere yüzeye çıkarılmaktadır.
Gümüş Nerelerde Kullanılır?
Gümüş gramı sadece takı sektöründe değil başka birçok alanda da merak edilir. Gümüşün birçok kullanım alanı vardır. Bunlar arasında fotoğrafçılık, elektronik parça. Bozuk para üretimi, süs eşyası ve takılar, dişçilik alanında ve su saflaştırma endüstrisinde kullanılır. Aynaların daha parlak görünmesini sağlayan sırlarının yapımında, pil üretiminde kullanılır.
Gümüşün sağlıkta kullanılan çeşidine ise “koloidal gümüş” adı verilir. Gümüşün çeşitli proteinlerle bütün halidir ve güçlü bir antiseptiktir. Mikropları öldürücü özelliği sebebiyle bandajlar, enfeksiyon ilaçları ve gereçleri gibi birçok sağlık ürününde gümüş içeren maddeler kullanılır. Gümüş kemikleri güçlendirdiği, radyasyona karşı koruyucu etkilerinin olduğu bilinir.
Virüs ve mantar oluşumlarını önlediği hatta yok ettiği bilinmektedir. Siğil tedavisinde de gümüş nitrat bileşiğinden faydalanılmaktadır.
Gümüşün Özellikleri Nelerdir?
Gümüşün gramı gümüş almak isteyen kişiler için merak edilen bir konudur. Gümüşü tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Gümüş her şeyden önce bir takı olarak dayanıklı ve hafiftir. Hafifliğine ek olarak kaliteli gümüş günlük olarak takı çeşitleri arasında ideal bir tercih sebebidir. Gümüş takılar ömür boyu olarak kullanılabilir ve renklerin herhangi bir solma olmaz.
Gümüş takılar özelleştirilebilir. Yani gümüş takılar kişisel olarak istenilen tarzlarda tasarımcılar tarafından üretilirler. Gümüş gramı piyasaya göre çeşitlilik gösterir. Gümüş gramı etkileyen bir diğer unsur ise üzerindeki işçiliktir. Gümüşün temizliği ve bakımı son derece kolaydır. Bu tarz takılar kullandıkça parlayan ömrüne ömür katan bir madendir.
Çok fazla lekesi oluşan gümüş takılar takı atölyelerinde temizlenip parlatılır ve cilalanır. Bu sayede işlemden sonra gümüş takı ilk günkü gibi parlaklığına ve sağlamlığına kavuşur. Piyasada gümüş gramı konusu diğer takı madenlerinden daha fazla merak edilmektedir.
Gümüş Nereden Alınır Nasıl Kullanılır
Gümüş yatırım ürünü olarak tercih edilmesinin yanı sıra takı ve aksesuar olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak kolye, bileklik, küpe ve yüzük olarak da tercih edilen bir üründür. Gram gümüş bankalardan veya yatırım kuruluşlarından da satın alınabilmektedir. Gram gümüşü bankalardan satın alabilmesi için ilk önce gümüş hesabı açılması gerekmektedir. Bankalardan alınan gümüşler minimum işlem limiti olarak 1 gram gümüş belirlenmiştir. Her bankanın gümüş hesabı bulunmuyor ve fiyatlar farklılıklar gösterebiliyor. Gümüş külçe şeklinde de yatırım kuruluşlarından satın alınabiliyor.
Beyaz Altın Sarı Altin Arasındaki Fark Nedir yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.