İçindekiler
Altın Fiyatının Belirleyicisi Nedir
Altın fiyatı arz, talep ve yatırımcı davranışının bir kombinasyonu ile hareket eder. Bu yeterince basit görünüyor, ancak bu faktörlerin birlikte çalışma şekli bazen mantıksız olabilir. Örneğin, birçok yatırımcı altını bir enflasyon riskinden korunma aracı olarak düşünür. Altın arzı nispeten sabitken kağıt para daha fazla basıldıkça değer kaybettiğinden bu biraz sağduyulu bir akla yatkınlığa sahiptir. Altın madenciliği yıldan yıla arza fazla bir şey katmaz. Peki altın fiyatının belirleyicisi nedir?
Altın Fiyatının Belirleyicisi Nedir
Arz, talep ve yatırımcı davranışı, altın fiyatlarının temel itici güçleridir.
Altın genellikle enflasyondan korunmak için kullanılır, çünkü kağıt paranın aksine arzı yıldan yıla fazla değişmez.
Araştırmalar, altın fiyatlarının pozitif fiyat esnekliğine sahip olduğunu, yani değerin taleple birlikte arttığını gösteriyor.
Altın, ekonomik koşullar kötüleştiğinde genellikle daha yüksek hareket ettiğinden, bir portföyü çeşitlendirmek için etkili bir araç olarak görülüyor.
Enflasyonla İlişkisi Nedir
Altının fiyatını çeşitli faktörlerle ilişkili olarak incelendi. Altının enflasyonla birebir ilişki göstermediği ortaya çıktı. Yani, enflasyon yükseldiğinde, altının mutlaka yükseleceği anlamına gelmediği görüldü.
Peki, enflasyon altın fiyatını yönlendirmiyorsa, korku mu yönlendiriyor? Elbette ekonomik kriz zamanlarında yatırımcılar altına akın ediyor. Büyük durgunluk yaşandığında altın fiyatları yükseliyor.
Altının pozitif fiyat esnekliğine sahip olduğu biliniyor. Bu, esasen, daha fazla insan altın satın aldıkça fiyatın talebe paralel olarak yükseldiği anlamına gelir. Aynı zamanda, altın fiyatının altında yatan herhangi bir “temel” olmadığı anlamına gelir. Yatırımcılar altına akın etmeye başlarsa, ekonominin şekli veya para politikası ne olursa olsun fiyat yükselir.
Bu, anlık altın fiyatlarının tamamen rastgele olduğu veya sürü davranışının sonucu olduğu anlamına gelmez. Bazı güçler, daha geniş pazarda altın arzını etkiler ve altın, petrol veya kahve gibi dünya çapında satılacak bir üründür.
Ancak petrol, yağ veya kahvenin aksine altın tüketilmez. Şimdiye kadar çıkarılan altınların neredeyse tamamı hala etrafımızda biryerlerde ve her gün daha fazla altın çıkarılıyor. Eğer öyleyse, etrafta daha fazla olduğu için altının fiyatının zamanla düşmesi beklenir. Peki neden olmuyor?
Altın fiyatları neden yükselir ve düşer
Anlık altının fiyat hareketleri tek bir nedenden ziyade birçok farklı faktörün birleşiminden kaynaklanmaktadır. Canlı altın fiyatlarını Anlık altın fiyatları sayfamızdan takip edebilirsiniz. İşte altın fiyatlarını etkileyen başlıca sebeplerden bazıları:
Talep
Altın, pek çok kullanım alanına sahip, son derece imrenilen bir emtiadır. Altın, değerli bir metal olmasının yanı sıra, imalat sektöründe de elektrik iletkeni, yaşam destek malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Merkez Bankaları
Altın fiyatlarının büyük piyasa belirleyicilerinin genellikle merkez bankalarıdır. Döviz rezervlerinin çok olduğu ve ekonominin hareketli olduğu zamanlarda, bir merkez bankası elindeki altın miktarını azaltmak isteyecektir. Bunun nedeni, altının ölü bir varlık olmasıdır tahvillerin ve hatta mevduat hesabındaki paranın aksine, getiri sağlamaz.
Merkez bankaları için sorun, bunun tam olarak diğer yatırımcıların altınla ilgilenmediği zaman olmasıdır. Bu nedenle, altın satmak tam olarak bankanın yapması gereken şey olsa da bir merkez bankası ticaretin ters tarafındadır. Sonuç olarak, altının fiyatı düşer.
Altın fiyatlarına bakıyorsanız, belirli ülkelerin ekonomilerinin ne kadar iyi durumda olduğuna bakmak muhtemelen iyi bir fikirdir. Ekonomik koşullar kötüleştikçe, fiyat (genellikle) artacaktır. Altın, başka hiçbir şeye bağlı olmayan bir metadır; küçük dozlarda, bir portföy için iyi bir çeşitlendirme unsuru olabilir.
Altın Bir Para Birimidir
Serbest piyasa sisteminde altın bir para birimidir. Altının bir fiyatı vardır ve bu fiyat ABD doları, euro ve Japon yeni gibi diğer değişim biçimlerine göre dalgalanacaktır. Altın satın alınabilir ve saklanabilir, ancak genellikle doğrudan bir ödeme yöntemi olarak kullanılmaz. Ancak, oldukça likittir ve hemen hemen her para biriminde nispi kolaylıkla nakde çevrilebilir.
Altının birçok yönden diğer para birimleri gibi davrandığını takip eder. Altının yükselme olasılığının yüksek olduğu ve diğer para birimlerinin veya varlık sınıflarının genellikle daha iyi performans gösterdiği zamanlar vardır. Kağıt para birimlerine olan güven azaldığında, savaşlar sırasında ve hisse senetleri önemli kayıplara uğradığında altının iyi performans göstermesini bekleyebiliriz.
Yatırımcılar, fiziksel altın satın alma, vadeli işlem sözleşmeleri ve altın ETF’leri dahil olmak üzere altın ticareti yapabilirler.
Serbest piyasa sisteminde altın, euro, Japon yeni ve ABD doları gibi bir para birimi olarak görülmelidir. Altının ABD doları ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi var ve uzun vadede genellikle ters yönde hareket ediyor. Borsada istikrarsızlık olduğunda, başka bir altın standardı yaratmanın konuşulduğunu duymak yaygındır. Ne yazık ki, altın standart kusursuz bir sistem değildir. Altını bir para birimi olarak görmek ve bu şekilde alım satım yapmak, kağıt para birimine ve ekonomiye yönelik riskleri azaltabilir. Ancak, yatırımcılar altının ileriye dönük olduğunun farkında olmalıdır. Felaket gelene kadar beklenirse, altın fiyatı koruma sağlamak için zaten çok yükselmiş olabilir.