İçindekiler
Altın Hesaplama
Altın hesaplamanın yanı sıra, günümüzde altın dışında yatırım araçları olarak birçok farklı alternatif kullanılmakta ve hesabı yapılmaktadır. Bu yatırım araçları arasında; döviz, altın, gümüş ve borsa gibi birçok farklı yatırım aracı bulunmaktadır.
Bu yatırım araçları genel olarak uzun vade yatırım planlayan kişiler tarafından tercih ediliyor olsa da genellikle altın, gümüş ve döviz uzun vade bekleme gerektiren yatırım araçları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Borsa genel olarak hem kısa vade hem de uzun vadede kar sağlatabilen yatırım ürünleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Altın yatırımı yapan kişiler genel olarak yapmış oldukları yatırımları görüntülemek için Altın hesaplama yöntemlerini araştırmakta ve bu konuda bilgi almak istemektedirler.
Altın hesaplama yöntemleri genel olarak kuyumcuların ve sarrafların uzman olduğu, müşterilerine bu konuda bilgi verdiği ve onları yatırım konusunda yönlendirdiği bir hizmet sınıfı olarak bilinmektedir.
Altın Hesaplama işlemi yapılırken işlemi yapan kişi birçok farklı parametreye bakmakta ve bu parametrelere göre işlemlerini sağlayabilmektedir. Altın hesaplama işlemlerini yaptırırken elinizde bulunan mevcut fiziksel altınların hepsinin durumunu anlatmalı ya da hesaplama yapan kişiye göstermelisiniz. Altın hesaplama işlemi yapıldığı sırada birçok farklı parametreye dikkatli bir şekilde bakılmakta ve bu anlamda işlemler gerçekleşmektedir. Kuyumcular genel olarak gramına göre fiyat veriyor olsa da satılacak olan ürünün mevcut işçiliği, eskime oranı, kullanılma süresi, altınların kalitesi gibi birçok duruma da bakılmakta ve kontrol edilmektedir.
Genellikle Hangi Altın Ürünlerinde Altın Hesaplama Yapılmaktadır?
Günümüzde birçok farklı altın ürünü için çeşitli altın hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Altın hesaplama işlemini başarılı bir şekilde sürdüren uzman kişiler, her ürüne altın hesaplama işlemi yapmamaktadır. Çünkü bazı ürünlerin herhangi bir hesaplama işlemine gerek yoktur. Direk anlık olarak görülmekte ve fiyat söylenmektedir. Ancak bazı ürünlerin mutlaka detaylı olarak incelenip, fiyatının belirlenmesi gerekmektedir. Bu ürünler genel olarak;
- Oldukça uzun senelerden beri evde saklanan bir takım altın takı çeşitleri,
- İnsanlara, büyükanne ve büyükbabalarından kalan farklı tasarımlara ait olan altın ürünleri,
- Gramajı belli olmayan altın ürünleri,
- İçeriğinde altın ürün hariç farklı maddelere ait ürünler olan altın takı çeşitleri,
gibi ürünler olmaktadır. Bu tarz ürünler uzman kişiler tarafından detaylı olarak incelenip, tüm detayları tespit edildikten sonra fiyat bilgisi sizlere verilmektedir. Böylece sizlerde elinizde olan ürünlerin fiyatını öğrenerek başarılı bir şekilde altın hesaplama işlemini tamamlatabilirsiniz. Yukarıda listelenen ürünler gibi ürünlerde mutlaka altın hesaplama işlemi uzman bir kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Böylece elinizde bulunan ürünün ne olduğu, hangi maddelerle birlikte tasarlandığı ve hangi döneme ait olduğu tespit edilmektedir. Eğer bu tespit sonrasında ürünü satmak isterseniz de ürünü satıp yatırım sürecinizi sonlandırmış olabilirsiniz.
Altın Fiyatı Hesaplama İşlemini Kimler Yapabilir?
Elinizde mevcut olan altınların değerini öğrenmek için sarraf veya kuyumculara başvuruda bulunabilirsiniz.
Eğer ilk gideceğiniz adreste verilen fiyat sizi tatmin etmiyorsa; piyasaya tam olarak hakim olabilmek adına birkaç farklı kuyumcu ve sarrafa da altınlarınızı gösterebilirsiniz.
Bunun haricinde ise; altın eksperlerine de altınlarınızı gösterebilir ve fiyat bilgisi temin edebilirsiniz. Tüm bu işlemleri yaparak altın hesaplama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Altın Fiyatı Hesaplanırken Hangi Değerlere Bakılmaktadır?
Altın Hesaplama işlemleri yapılırken alınacak ya da satılacak olan altın ürünlerinin birçok farklı parametresine bakılmaktadır. Bu parametreler arasında genel olarak;
- Altının üretim yılı,
- Altının orijinalliği,
- Altın ürün üzerine herhangi bir madde teması olup olmadığı (Bazı maddeler altın ürününe zarar verip altın gramajını düşürebilmekte ya da altın oranını azaltabilmektedir. )
- Altının kozmetik olarak yapısı, görüntüsü ve dokusu,
- Altının gramajı,
- Altın ürünün yapılma şekli, işçiliğinin olup olmaması, işçilik oranı,
- Altın üzerinde farklı değerli taşların eklenip eklenmediği,
- Altının hangi dönemden ya da hangi seneden kaldığı,
gibi birçok parametre yer almaktadır. Bu parametreler satacağınız ya da satın alacağınız altın ürününü fiyatını ve fiyat bandını belirlemektedir. Fiyat belirlemek için alanında uzman bir sarraf‘a gidilebilir, sektöre yıllarını vermiş bir kuyumcuya gidebilir ya da her ikisine de giderek ürün piyasası hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Yapacağınız tüm bu işlemler sonucunda; en az zarar edecek şekilde, komisyon oranları düşük olarak ürün alabilir ya da satabilirsiniz.